Utflykt till Szentendre och Donaukröken

Szentendre är en liten by, 25 km norr om Budapest. Denna pärla ligger vid Donaus strand och är ett perfekt utflyktsmål om du vill komma bort från storstadens rus och brus.

Turkarna ockuperade delar av Ungern under olika perioder men mot slutet av 1600-talet jagades de ut ur landet. De behöll dock sitt grepp om stora delar av Balkan och det ledde till att grekiska och serbiska folkgrupper tog sin tillflykt till Ungern och Szentendre. Här byggde de egna kyrkor, värnade om sina traditioner och försörjde sig på handel. Szentendre blev en by med smala gränder, pastellfärgade hus och en sorts medelhavsatmosfär. Många konstnärer attraherades av miljön och i slutet av 1800-talet grundades en konstnärsgemenskap i Szentendre som lever än idag.

Bland Szentendres många museer finns ett speciellt som är dedikerat till keramikern Margit Kovács. Hennes statyer med mänskliga ansiktsdrag är unika. I de många små affärerna kan man handla kvalitetssouvenirerna av kristall, läder, keramik och annat hantverk.

Från Szentendre fortsätter vi turen norrut längs Donau till Visegrád. Med Donaufloden på ena sidan och vackra skogar på den andra, kommer vi snart till ruinerna av ett medeltida slott där ungerska kungligheter bodde under 1300- och 1400-talet. Nedanför ses rester av ytterligare ett stort slottskomplex, som på sin tid var en av Europas mest magnifika byggnader. Det färdigställdes av kung Mattias på 1500-talet.

När vi lyckats slita oss från denna historiska miljö är det dags för lunch och på restaurangen får vi tillfälle att njuta av utsikten över Donau. Menyn innehåller många vilträtter, som är typiska för området och ”närproducerade” i skogarna runtomkring. Vi kan avslöja att Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustav, har varit på jaktutflykter i detta område under 2000-talet.