Utflykt till Pusztan

Pusztan är Ungerns vilda västern – eller om vi ska vara korrekta – vilda östern, eftersom området ligger i den sydöstra delen av landet.

Puszta är frihet, solsken, vind som blåser, gulaschsoppa över puttrar över öppen eld. En utflykt till denna vidsträckta prärie har en magisk och romantisk atmosfär över sig. Herdar med sin hundar och flockar av djur, ungerska cowboys, csikós, som dirigerar sina hästhjordar. På csárdan, motsvarigheten till värdshus, kunde besökare till häst ta en välbehövlig paus och få lite mat och dryck, precis som i klassiska westernfilmer. Alla dessa ingredienser gör pusztan till en fascinerande mötesplats. Inte konstigt att både litteraturen och mängder av filmer har hämtat inspiration härifrån.

Väl framme bjuds vi på pálinka, ungersk fruktsnaps, och salta hemgjorda pogácsa, som närmast kan beskrivas som en variant av scones.                     Sen är det dags för en tur runt farmen med häst och vagn. Som en kuriositet kan nämnas att det ungerska ordet för hästvagn är ”kosci” och härifrån härstammar det engelska ordet ”coach”. Det sägs att den första vagnen byggdes i Ungern redan på 1400-talet. Efter inspektion av ägorna tar vi plats på läktaren vid stallet. Gårdens csikós ska visa sina och hästarnas färdigheter. Efter denna halvtimmes uppvisning finns det möjlighet att rida för den som är hågad. Kanske vill du hellre hälsa på gården djur. Här finns ovanliga husdjursraser som t.ex. ungersk gråboskap som är en gammal tjurstam eller de speciella racka-fåren med sina långa ”dreadlocks” och skruvade horn.

Efter dessa lantliga upplevelser är det lunchdags. Vi lovar att det blir en traditionell ungersk sådan i den lokala csárdan och givetvis med levande musik framförd av en traktens zigenarorkester. Smaklig måltid och njut av livet!