Utflykt till Balatonsjön och omgivningar

De charmiga omgivningarna kring Balaton gör detta till ett av de mest populära utflygsmålen i Ungern. På sommaren kan man njuta av bad, vindsurfing, segling och andra vattenaktiviteter. Under hösten är det fokus på vinskörd och under våren kan vi rekommendera cykelturer. Oavsett när du kommer på besök så möts du av ett vackert landskap, lokal gastronomi och möjlighet att bada i varma källor, så kallade termalbad.

Ungrarna själva kallar Balaton för det ”ungerska havet” eftersom sjön erbjuder det mesta som man kan göra vid havet. I praktiken är Balaton endast är en tredjedel av Vätterns storlek men den största insjön i Centraleuropa. Snittdjupet är max fyra meter och vattnet värms snabbt upp på sommaren.

På den norra sidan om Balatonsjön ligger ett av Ungerns vackraste vinområden. Uppe på en av höjderna ligger den lilla byn Tihany. Från klostret kan man njuta av en spektakulär utsikt över Balaton. Tihany är ett ”måste” med sin små butiker och lavendelprodukter. Ett annat måste är byn Balatonfüred som har genomgått en total uppfräschning det senaste årtionden. Byggnader som härstammar från den Österrikisk-Ungerska monarkin, nya caféer och restauranger bidrar till den kontinentala känslan.

När vädret blir svalare rekommenderar vi ett besök i Hévíz. Staden är byggd kring en varmvattensjö. Vattnet anses ha en gynnsam effekt på till exempel reumatiska och gynekologiska besvär. Folk från hela Europa kommer hit för att kurera sig men också för att njuta av det nästan 40-gradiga vattnet.

Sjöar, restauranger, viner, vackra vyer – allt under en och samma dag. Vill du unna dig lite längre tid rekommenderar vi en övernattning.