Utflukt til Szentendre og Donaukneet

Szentendre er en liten by 25km nord for Budapest. Denne perlen av en by ligger ved bredden av Donau og er et perfekt mål for en utflukt om du vil komme bort fra storbyens ståk og styr.

Tyrkerne okkuperte Ungarn i flere perioder av historien, men på slutten av 1600-tallet ble de endelig jaget ut av landet. Men de beholdt sitt grep i store deler av Balkan, og det førte til at greske og serbiske folkegrupper tok tilflukt i Ungarn og Szentendre. Her bygde de sine egne kirker, tok vare på egne tradisjoner og levde av handel. Szentendre ble en by med smale smug, pastellfargede hus og en slags Middelhavsatmosfære. Mange kunstnere ble tiltrukket av miljøet og på slutten av 1800-tallet ble det dannet et kunstnerfellesskap i Szentendre som fortsatt lever i dag.

Blant Szentendres mange museer finnes et spesielt som er dedikert til keramikeren Margit Kovács. Hennes statuer med menneskelige ansiktstrekk er unike. I de mange små butikkene kan man handle kvalitetssuvenirer av krystall, lær, keramikk og annet håndverk.

Fra Szentendre fortsetter vi turen nordover langs Donau til Visegrád. Men Donau på den ene siden og vakre skoger på den andre, kommer vi snart til ruinene av et middelalderslott der Ungarns kongelige bodde på 1300 og 1400-tallet. Nedenfor kan man se rester av ytterligere et stort slottskompleks, som i sin tid var en av Europas mest spektakulære bygninger. Det ble ferdigstilt av Kong Mattias på 1500-tallet.

Når vi klarer å slite oss løs fra dette historiske miljøet er det på tide med lunch, og på restauranten får vi anledning til å nyte utsikten over Donau. Menyen inneholder mange retter av vilt, som er typiske for området og kommer fra skogene rundt omkring. Vi kan avsløre at Sveriges nåværende konge Carl XVI Gustav har vært på jakt i dette området på 2000-tallet.