Stadsrundtur med eller utan vinprovning

För att introducera Budapest, föreslår vi en fullmatad, 3-timmars stadsrundtur. Du får se de viktigaste sevärdheterna och byggnaderna samtidigt  vi ger en inblick i historien, samhället, hur ungrarna lever och fakta om allt från löner till barnledighet.

Staden består av två delar – Buda och Pest – och mellan dessa flyter floden Donau.

Turen startar på Gellert-berget på Budasidan där hela staden bokstavligen ligger framför våra fötter. Vi fortsätter till slottsdistrikt med gamla stan, Mathias-kyrkan och Fiskarbastionens tinnar och torn. Härifrån är utsikten över Donau och Pest-sidan minst sagt hisnande.

Nästa stop blir på Pest, sidan där allting händer. Breda avenyer, gamla art nouveau byggnader från den Österrikisk-Ungerska monarkin, trendiga restauranger och barer. Pest är fyllt av kontraster och en mix av gammalt och nytt. Här finns världens näststörsta parlamentsbyggnad, Sankt Stefans katedralen i nyklassisk stil samt Europas största synagoga. Mitt på Andrássy avenyn ligger Budapest statsopera med förstklassiga opera- och balettföreställningar.

Andrássy aveny avslutas vid Hjältarnas torg där de viktigaste ungerska kungarna står på rad. Bakom Hjältarnas torg ligger Budapestbornas stora rekreationsområde – stadsparken Városliget. Här finns både cirkus och zoo och stadens största termalbad Széchenyi. Hela 18 olika pooler, inom- och utomhus, väntar på dig, året runt. Budapest är en viktig destination för sparesor och klassisk ’old school wellness’.

En höjdpunkt under turen är ett besök på en äkta ungersk ölstuga bredvid Ferenc Puskás Stadion. Här spelade det ungerska fotbollslaget under sin glansperiod på 50-talet med Ferenc Puskás, som av många anses vara världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Om du vill ha lite lantliga intryck och komma utanför stadsgränsen så föreslår vi att du kombinerar stadsrundturen med en vinprovning och en delikat lunch eller middag. Vi besöker några duktiga vinmakare i Etyek, som är Budapest närmaste vindistrikt, och endast en halvtimme från city. En heldagsutflykt med stadsupplevelser och lantlig idyll bli en riktig rivstart på din Budapestresan.