Spa i Budapest

En reise til Budapest er ikke komplett uten et besøk på et av byens mange bad. For Budapestborgerne er badene en møteplass der man omgås med venner, spiller kort eller sjakk og nyter det varme helsebringende termalvannet.

Det var på romertiden man oppdaget kildene med varmt vann under byen. På 1500-tallet var det tyrkerne som styrte landet og da fikk badekulturen et kraftig oppsving. Under bakken finnes nærmere 120 naturlige varme kilder som forsyner badeanleggene og de mange bassengene med vann. Vannet har høyt innhold av mineraler, bl.a. kalsium, magnesium, klorid, natrium og man anser at vannet har en positiv helbredende effekt på f.eks. revmatiske sykdommer.

Fem av badene ligger på Buda-siden. Det mest kjente finnes i Hotel Gellért, som åpnet i 1918. Hotellets arkitektur er for øvrig et fint eksempel på «Wiener Sezessioni», den Østerrikske varianten av jugendstil. Her finnes innendørsbassenger, tyrkisk bad, bastu og behandlinger som f.eks. massasje, og om sommerene er det utendørsbasseng også ett med bølger.

En kort spasertur fra Gellért ligger Rudas-badet. Rudas er i bunn og grunn et gammelt tyrkisk badehus, men etter en omfattende renovering og opprustning er det nå et av de mest moderne spa-anleggene i Budapest. Her finnes en elegant bar og restaurant og utendørs jacuzzi på taket med utsikt over byen. En perfekt kombinasjon av gammelt og nytt.

Neste stopp på vår badetur er Király-badet. Det ble bygget i 1565 og er det eneste tyrkiske badet som fortsatt er originalt, både inn- og utvendigt.

Budapests minste badehus heter Veli Bej. Det var stengt i mange år, men i 2010 åpnet det igjen for allmenheten, og ble raskt en favoritt blant den yngre generasjon. I tillegg til tradisjonelt tyrkisk bad finnes det her også et 25-meters basseng og forskjellige typer bastu og jacuzzi.

Samtlige bad på Buda-siden kan man nå med trikk nummer 19.

På Pest-siden er Szechenyi-badet uten tvil det mest imponerende. Det ble åpnet i 1913 og er bygget i neo-klassisk stil. Med sine 18 innen- og utendørs bassenger samt ulike behandlinger, er Szechenyi et av de største spa-aneggene i Europa. På folkemunne kalles det «Szecska» og det er også byens genuint mest folkelige bad. En artig detalj er at flodhestene i dyrehagen i nærheten få vannet sitt fra samme kilde som badet. Det blir påstått at vannet minner om vannet i Nilen.

Dette er noen forslag på de badehus som finnes i Budapest. Vi anbefaler at du kobler av og nyter de historiske miljøene og termalvannets helsebringende kraft.