Spa i Budapest

En Budapestresa är inte komplett utan ett besök på någon av stadens många bad. För Budapestborna själva är baden en träffpunkt där man umgås med vänner, spelar kort eller schack och njuter av det varma, hälsosamma termalvattnet.

Det var under romartiden som man upptäckte termalvattenkällorna under staden. På 1500-talet styrdes landet av turkarna och då fick badkulturen ett verkligt uppsving. Under marken finns uppåt 120 naturliga varma källor som förser baden och de många poolerna med vatten. Vattnet innehåller höga halter av mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, klorid, natrium och anses ha en positiv helande effekt på t.ex. reumatiska sjukdomar.

Fem av baden ligger på Budasidan. Det mest kända finns i Hotel Gellért, som öppnade 1918. Hotellets arkitektur är för övrigt ett fint exempel på ’’Wiener Sezessioni’’, den österrikiska varianten av jugendstil. Här finns inomhuspooler, turkiska bad, bastu, behandlingar såsom massage och under sommaren även en utomhuspool samt vågbassäng.

En kort promenad från Gellért ligger Rudas-badet. Rudas är i grunden ett gammalt turkiskt badhus och efter en genomgående upprustning är det nu en av de modernaste spaanläggningarna i Budapest. Här finns en elegant bar och restaurang, utomhusjacuzzi på taket med utsikt över staden. En perfekt kombination av gammalt och nytt.

Nästa stop på vår badtur är Király badet. Det byggdes 1565 och är det enda turkiska badet som finns kvar i original, både på utsidan ovh insidan.

Lite längre bort men fortfarande på Buda sidan hittar du Veli Bej, Budapest minsta badhus. Det var stängt i många år men 2010 öppnades det för allmänheten och blev snabbt en favorit bland den yngre generationen. Förutom traditionella turkiska bad finns här också en 25 meter pool, olika typer av bastu och jacuzzi.

Bra och veta att samtliga bad på Budasidan kan nås med spårvagn nummer 19.

På Pest-sidan är Széchenyi badet utan tvekan det mest imponerande. Det öppnades 1913 och är byggt i nyklassisk stil. Med sina 18 pooler, inomhus och utomhus samt olika behandlingsformer, är Széchenyi en av de största spaanläggningarna i Europa. I folkmun kallas det för ”Szecska” och det är också stadens mest genuint folkliga bad. En roligt sak att känna till är att flodhästarna i närliggande zoo får sitt vatten från samma källa som badet. Det påstås också att vattnet påminner om Nilens vatten.

Detta är några förslag på de badhus som finns i Budapest. Vi rekommenderar att du kopplar av, njuter av de historiska miljöerna och termalvattnets helande kraft.