Pusztaen

Puszta er Ungarns svar på Russernes stepper, Argentinas Pampas eller Amerikas Prærie. Det er Ungarns «ville vest», eller rettere sagt «ville øst», ettersom området ligger i de sydøstlige delene av landet.

Puszta er frihet, solskinn, vind som blåser, gulasj som småkoker over åpen ild. En utflukt til pusztaen har en magisk og romantisk atmosfære over seg. Gjetere med sine hunder og flokker med dyr og ungarske cowboys, csikos, som leder sine hesteflokker. På csárdaen, tilsvarende vertshus, kunne besøkere til hest ta en fortjent pause og få mat og drikke, akkurat som i klassiske westernfilmer. Alt dette gjør pusztaen til en fascinerende møteplass. Ikke merkelig at både litteraturen og mengder med filmer har hentet inspirasjon herfra.

Vel fremme bys det på Palinka, ungarsk fruktsnaps, og salte hjemmelagede pogácsa, som nærmest kan beskrives som en slags scones.

Deretter blir det en tur rundt farmen med hest og vogn. Som en kuriositet kan nevnes at det ungarske ordet for hestevogn er ‘kocsi’ og ordet er opphavet til det engelske ordet for hestevogn, ‘coach’. Det sies at den første vognen ble laget i Ungarn allerede på 1400-tallet. Etter inspeksjon av eiendommen tar vi plass på tribunen ved stallen. Gårdens csikos skal vise sine og hestenes ferdigheter. Etter en halvtimes forestilling er det mulig å få prøve en ridetur på en av hesten om man har lyst. Eller kanskje du heller vil hilse på dyrene på gården? Her finnes noen uvanlige husdyr, som f.eks. Ungarsk gråfe eller ungarsk grå okse, som er en gammel urfe-rase, eller de spesielle racka-sauene med sine lange «dreadlocks» og lange, vridde horn.

Etter disse landsens opplevelser er det tid for lunch. Vi lover at det blir tradisjonell ungarsk mat i den lokale csárdaen og selvfølgelig med levende musikk fremført av et lokalt sigøynerorkester.