Program med Vin-tema

Ungarn har ideelle forhold for vindyrking og i løpet av de siste 20 årene har landets vinproduksjon gått gjennom en eksepsjonell utvikling og kvalitetsforbedring. Det produseres i dag utmerkede viner av vinmakere som kombinerer tradisjon med moderne teknologi.

Å jobbe med vin og vinturisme er noe jeg brenner for. Jeg har studert vinkunnskap og ved å besøke Ungarns ulike vindistrikt regelmessig, har jeg fått personlig kontakt med vingårdene og deres vinmakere. Derfor er jeg ekstra glad for å kunne tilby mine gjester ulike aktiviteter og program med «Tema Vin». Jeg ser frem til å guide deg til Ungarns beste vingårder!

balaton felvidek wine region hungary

Ungarn har en lang vintradisjon å se tilbake på. Her er noen eksempler:

* Vi er det eneste landet i Europa, sammen med Baskerland, som har et eget ord for vin; ‘bor’. I alle andre land bruker man en versjon av det latinske ordet ‘vinum’.

* Vårt mest kjente vindistrikt er Tokaj Hegyalja, og herfra kommer den verdensberømte edelsøte Tokaji Aszú. Vinen fikk sin kvalitets- og opprinnelsesklassifisering (Appelation d’Origine controlée) allerede på 1700-tallet, men fantes dokumentert allerede på 1500-tallet. Den franske Solkongen Louis XIV kalte vinen for «Vinum Regnum, Rex Vinorum», som betyr «Kongen av viner». Området inngår i UNESCOs verdensarvliste.

Tokaj wine region

* Den ungarske vinmakeren Ágoston Haraszthy startet den første vingården i Napa Valley, California, USA.

Ungarn har 22 vindistrikt og vi kan organisere besøk til 10 av disse.

1. Mátra, Eger og Tokaj

Øst for Budapest ligger Mátra-fjellene. Skråningene i sydvest og jordsmonn fra vulkanske bergarter gir smaksrike druer som modner raskt. De hvite vinene er friske med et visst blomsterpreg. De røde har en lett karakter. Typiske hvite viner er laget av druene Olaszrizling, Leányka, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Sauvignon Blanc og Chardonnay, mens den røde vinen domineres av Kékfrankos (Blaufränkisch).

matra-wine-region

Fra Mátra fortsetter vi til Eger, et av Ungarns mest kjent vinområder. Her ligger også fjellet Nagy-Eged, Ungarns høyeste beliggende vindyrkingsområde på ca. 500 moh. Fra Eger kommer rødvinen Egri Bikavér, som på norsk ofte kalles ‘okseblod’. Legenden forteller at ungarske soldater kunne forsvare seg mot Ottomanenes angrep på 1500-tallet takket være kraften de fikk fra Bikavér. De vanligste druene i Egri Bikavér er Kékfrankos, Cabernet, Merlot og Kékoportó. Resultatet er en fyldig vin med krydderpreg og balansert garvesyre og tanniner.
Lagringen på eikefat gir vinen en karakteristisk duft og modenhet. Nå for tiden produseres også høykvalitets hvite viner i området. Jeg vil spesielt nevne Egri Csillag (The Star of Eger), som lages av en blanding forskjellige druer. Minst 50% må være lokale druesorter.

bln_5683

Turen går videre mot Tokaj – det mest kjente vindistrikt i Ungarn og verdens første opprinnelsesbeskyttede vinområde. Takket være elvene Bodrog og Tisza så har området et spesielt mikroklima som gir varme og solrike somre og en lang høst. En beskyttet geografisk plassering og den fuktige morgentåken gir perfekte forhold til at edelråte (soppen Botrytis Cinerea) skal utvikles på drueskallene.

tokaj-hegyalja
Edelråten gjør at drueskallet slipper igjennom vann, druen skrumper sammen og får en høy konsentrasjon av sukker og aromastoffer. Prosessen kalles ‘aszúsodás’.

disznoko-tokaji-zeta-aszu-6

Innhøstingen av druer skjer så sent som mulig på høsten, og resultatet blir en søt hvitvin som kalles aszú. Vindruene plukkes og sorteres for hånd, en tidskrevende og dyr prosess.

271418303_d135a2e452_b

Aszú-vinen lages tre år på eikefat før det tappes på flasker. Vinen kan deretter fortsette modningen på flasker i ekstremt lang tid. Det finnes 50-60 år gamle flasker der kvaliteten fortsatt er i behold. Foruten Aszú-vinene produseres også andre hvite viner i regionen, både søte og tørre. De tre viktigste druene er Furmint, Hárslevelű og Sárgamuskotály. Furmint er mest kjent som druen i aszú-viner, men brukes også for å produsere tørre, hvite viner. Tørr furmint har en kompleks smak med mye garvesyre. Det er min personlige favorittvin, og jeg tror at disse vinene har store muligheter til å plassere Ungarn på det internasjonale vinkartet.

2. Balatonsjøen og Somló

Balatonsjøen er Sentral-Europas største innsjø. Allerede på romertiden dyrket man druer her i de solrike nord- og sydvendte skråningene.

balaton-wine-region

Nærheten til sjøen bidrar til det varme og fuktige klimaet. Druene herfra går for det meste til vinproduksjon. Den vanligste druen er Olaszrizling, også kalt Italiensk Riesling, som dominerer i Csopak-området. Badacsony er et annet område i regionen. Dette stedet ligger på et tidligere vulkansk område og vinene herfra har et preg av mineraler og salt.

I tillegg til Olaszrizling dyrkes også Pinot Gris, Kéknyelű, Riesling, Chardonnay og Traminer. Selv om Balatonområdet er mest kjent for sine hvite viner, så vokser det også blå druer her, som for eksempel Cabernet Franc, Merlot, Syrah og Kékfrankos. Vinene er ofte lette og med fruktpreg.

badacsony

På nordsiden av Balatonsjøen ligger den pittoreske landsbyen Monoszló. Byen ligger i le av en vulkansk klippe og landskapet rundt minner om et mini-Toscana.

517-02

Somló er Ungarns minste vinregion.

Området ligger på vulkansk grunn og minner om Badacsony. Klimaet her er ganske vindfullt og ikke veldig varmt, men de mange soltimene er fordelaktige for vindyrking. Hvitvinene fra dette området er fyldige med salt- og mineralpreg. Det er vanlig at vinene får modne på eikefat. På grunn av sin intensive smak kalles vinene herfra ofte for «bryllupsnatt-vin». Typiske druer fra regionen er Juhfark (sauehale), Olaszrizling, Riesling, Furmint, Hárslevelű, Traminer og Chardonnay.

somlo-hill-wine-region

3. Villány og Szekszárd

På denne turen besøker vi de sydligste vinregionene – Villány og Szekszárd. Szekszárd er kjent som Bikavér-vinens fødested, mens Villány er kjent for sine fyldige røde viner i Bordeaux-stil.

Villány er et område med subtropisk middelhavsklima. Det er en typisk rødvinsregion og de siste tiårene har man satset på tradisjonelle Bordeax-druer. Villány er nå Ungarns ledende vindistrikt når det gjelder røde viner. Typiske druer er Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Kékoportó (portugiser), Kékfrankos og Merlot.

villany-wine-region

purple-grapes-553462_960_720

Szekszárd har vært gjennom en rask utvikling de siste årene og avansert til et av landets ledende distrikt for vinproduksjon. Det dyrkes mest Kékfrankos, fulgt av Kadarka, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Kékoportó. Kadarka- og Bikavér-vinene er regionens «flaggskip».

szekszard-borvidek

 

4. Etyek

I Etyek finnes mange private vingårder, men de fleste eies fortsatt av vinhuset Törley, som er kjent for sine musserende viner. Grunnleggeren József Törley var den første som begynte å produsere musserende viner utenfor Champagnedistriktet, og det skjedde allerede på 1800-tallet.

Etyeks nærhet til Budapest gjør at regionen ofte kalles Budapests vingård. Gjennomsnittstemperaturen er noe lavere enn i resten av landet og det er forholdsvis vindfullt. Værforholdene og jordsmonnet gjør Etyek til et perfekt område for produksjon av musserende viner. Det produseres også hvite viner, og de er tilpasset en moderne stil med moderate mengder garvesyre og fin duft og aroma. De vanligste druene er Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Riesling, Zöld Veltelini (grüner veltliner), Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir.

etyek-hernyak

 

5. Pannonhalma

Ifølge et dokument fra år 1001 vet man at Benediktinermunker grunnla et kloster i området på denne tiden. De begynte å konvertere Ungarerne til kristendommen, etablerte skoler, skrev de første dokumenter på det Ungarske språket og dyrket vi i Pannonhalmas åssider.

Regionen har kalde vintre og varme somre med mange soltimer. Jordsmonnet består av løssjord med høyt kvartsinnhold. Disse forholdene til sammen gir komplekse og smaksrike viner. Vingårdene dyrker for det meste som Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Franc og Merlot. Hvite viner produseres av Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Riesling og Traminer.

pannonhalma-wineyard

Har du noen spørsmål? Vil du booke en utflukt til et eller flere av vindistriktene? Klikk HER