Program med ‘tema vin’

Ungern har ypperliga förutsättningar för vinodling och under de senaste 20 åren har landet genomgått en exceptionell kvalitetshöjning och utveckling. Utmärkta viner produceras idag av vinmakare som kombinerar tradition med modern teknologi.

Att jobba med viner och vinturism är något jag brinner för. Jag har studerat vinkunskap och genom att regelbundet besöka Ungerns olika vindistrikt har jag fått en personlig kontakt med vingårdarna och deras vinmakare. Därför är jag extra glad att kunna erbjuda mina gäster olika aktiviteter och program med ”tema vin”.

Ett vinprogram kan anpassas till små eller större grupper. Längden kan variera beroende på era önskemål och upplägg. Vi besöker små privata vingårdar men även större vintillverkare. Alla entusiastiska vinälskare är välkommen, oavsett du är amatör eller professionell. Jag ser fram emot att guide dig till Ungerns bästa vingårdar!

balaton felvidek wine region hungary

Ungern har en lång vintradition att falla tillbaka på. Några exempel:

    • Vi är det enda landet i Europa, tillsammans med Baskien, som har ett eget ord för vin: ’bor’. I alla andra länder använder man en version av det latinska ordet ’vinum’.
    • Vårt mest kända vindistrikt är Tokaj Hegyalja och härifrån kommer det världsberömda, ädelsöta Tokaji Aszú. Vinet fick sin kvalitets- och ursprungsklassificering (appellation d’Origine controlée) redan på 1700-talet men fanns dokumenterat redan på 1500-talet. Franske solkungen Louis XIV kallade vinet för “Vinum Regum, Rex Vinorum”, som betyder ”Kungen av viner”. Numera ingår området i UNESCO:s världsarvslista.

Tokaj wine region

  • Den ungerska vinmakare, Ágoston Haraszthy, startade den första vingården i Napa Valley, Kalifornien.

Ungern har 22 vindistrikt och vi kan organisera besök i 10 av dessa.

 

1. Mátra, Eger och Tokaj Tour

Öster om Budapest ligger Matra-bergen. Sluttningarna i sydväst och den vulkaniska bergarten ger smakrika druvor som mognar snabbt. De vita vinerna är fräscha med viss blommighet. De röda är lätta till sin karaktär.

Typiska vita viner är gjorda på druvorna Olaszrizling, Leányka, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Sauvignon Blanc och Chardonnay, medan det röda vinet domineras av är Kékfrankos (Blaufränkisch).

matra-wine-region

Från Mátra fortsätter vi till Eger, ett av Ungerns mest kända vinområden. Här ligger också berget Nagy-Eged, Ungerns högst belägna vinodlingsområde på ca 500 meter över havet. Från Eger kommer det röda vinet Egri Bikavér, eller Tjurblod som det kallas på svenska. Legenden berättar att ungerska soldater kunde försvar sig mot ottomanernas anfall under 1500-talet tack vare styrkan de fick från Bikavér.

Kékfrankos, Cabernet, Merlot och Kékoportó är de huvudsakliga druvorna i Egri Bikavér. Resultatet är ett fylligt, kryddigt vin med balanserad syra och tanniner. Ekfatslagringen ger en karakteristik doft och mognad till vinet. Numera produceras även högkvalitativa vita viner i området. Jag vill speciellt nämna Egri Csillag (Star of Eger), som görs på en blandning av olika vita druvor. Minst 50% måste vara lokala druvsorter från området.

bln_5683

Turen går vidare mot Tokaj – det mest kända vindistrikt i Ungern och världens första ursprungsskyddade vinområde. Tack vare floderna Bodrog och Tisza så har området ett speciellt mikroklimat som ger varma, soliga somrar och en lång höst. Ett skyddat geografiskt läge och den fuktiga morgondimman är perfekt förhållanden för att ädelröta (svampen Botrytis Cinerea) ska kunna utvecklas på druvskalen.

tokaj-hegyalja

Ädelrötan gör att druvans skal släpper igenom vatten, druvan skrumpnar ihop och får en hög koncentration av socker och aromämnen. Processen kallas ’aszúsodás’. Skörden sker så sent som möjligt på hösten och resultatet blir ett sött, vitt vin som kallas aszú.

disznoko-tokaji-zeta-aszu-6

Vindruvorna plockas och separeras för hand – en tidskrävande och dyr hantering. Aszú-vinet lagras sedan tre år på ekfat innan det buteljeras. Vinet kan därefter mogna på flaska under extremt lång tid. Det finns 50-60 år gamla flaskor med bibehållen kvalitet.

271418303_d135a2e452_b

Utöver aszú-vinerna produceras även andra vita viner i regionen, både torra och söta. De tre viktigaste druvorna är Furmint, Hárslevelő och Sárgamuskotály. Furmint är mest känd som druvan i aszú-viner men den används också för att producera torra, vita viner. Torr Furmint har en komplex smak med hög syra. Det är mitt personliga favoritvin och jag tror att dessa viner har stora möjligheter att placera Ungern på den internationella vinkartan.

 

Balatonsjön och Somló

Balatonsjön är Centraleuropas största sötvattensjö. Redan på romartiden odlade man vin på de soliga nord- och sydsluttningarna.

balaton-wine-region

Närheten till sjön bidrar till det varma och fuktiga klimatet. Här odlas mestadels druvor för vitvinsframställning. Den med utbredda druvan är Olaszrizling (kallas även Italiensk Riesling som är inte besläktad med Rhine Riesling) ) som dominerar i området Csopak. Badacsony är ett annat område i regionen. Orten ligger på ett före detta vulkaniskt område och viner härifrån har en mineralisk karaktär och viss sälta.

Förutom Olaszrizling odlas Pinot Gris, Kéknyelű, Riesling, Chardonnay, Furmint och Traminer. Även om Balatonområdet är mest känd för sina vita viner så växer här även blåa druvor som till exempel Cabernet Franc, Cabernet Savignon, Merlot, Syrah och Kékfrankos. Vinerna är oftast lätta och mycket fruktiga i stilen. Mina nya favoriter.

 

badacsony

På norra sidan av Balatonsjön ligger pittoreska byn som skyddas av en vulkanisk klippa och landskapet påminner om ett mini-Toscana.

517-02

Somló är Ungerns minsta vinregion. Området ligger på vulkanisk mark och påminner om Badacsony. Klimatet är ganska blåsig, inte överdrivet varmt men de många soltimmarna är gynnsamma för vinodling.

Åter igen är det mestadels vita vinerna som produceras samt även mousserande. Till karaktären är de mineralrika och fylliga med en hög alkoholhalt som balanseras upp av hög syra. Det är vanligt att vinerna får mogna på ekfat. På grund sin intensitet och fyllighet brukar man kalla Somló-vinerna för ”bröllopsnattsviner”. Typiska druvor för regionen är Juhfark (betyder fårsvans), Olaszrizling, Riesling, Furmint, Hárslevelű, Traminer och Chardonnay. Gillar man mousserande viner då är det ett måste. Enligt min erfarenhet och efter några vinprovningar kanske bästa varianter kommer härifrån.

Vingårdar belägna på Somló-sluttningen:

somlo-hill-wine-region

 

 Villány och Szekszárd Tour – Ungerns Bordeaux

Under den här turen besöker vi de sydligaste vinregionerna – Szekszárd och Villány. Szekszárd är känd som Bikavér-vinets födelseort medan Villány är känd för sina kraftfulla röda viner i Bordeaux-stil.

villany-wine-region

Villány har subtropiskt medelhavsklimat. Det är en typisk rödvinsregion och under de senaste årtiondena har man satsat på traditionella Bordeaux-druvor. Numera är Villány Ungerns ledande vindistrikt när det gäller röda viner. De viktigaste druvsorterna är Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékoportó (portugieser), Kékfrankos och Merlot.

Szekszárd har genomgått en snabb utveckling de senaste åren och avancerat till ett av landets ledande distrikt för rödvinsproduktion. Kékfrankos är den druva som odlas mest, följt av Kadarka, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, och Kékoportó. Regionens flaggskeppsviner är Kadarka och Bikavér.

szekszard-borvidek

 

Etyek Tour – Vineyard of Budapest

I Etyek finns många små privata vingårdar men merparten ägs fortfarande av vinhuset Törley, som är känt för sina mousserande viner. Grundaren József Törley var den första som började producera mousserande viner utanför Champagnedistriktet och det skedde redan i slutet av 1800-talet.

Etyeks närhet till Budapest gör att regionen ofta kallas ”Vineyard of Budapest”. Genomsnittstemperaturen är aningen lägre än i övriga landet och det är förhållandevis blåsigt. Väderförhållandena och jordmånens beskaffenhet gör Etyek till ett perfekt område för produktion av mousserande viner.

Vita viner odlas också och de är anpassade till en modern, elegant stil med angenäm syra och fin doft. De vanligaste druvorna är Savignon Blanc, Chardonnay, Zöld Veltelini ( grüner veltliner), Pinot blanc, Pinot Gris, Olaszrizling, Riesling, Zenit och sist men inte minst Pinot Noir som är den ända blåa druvan som trivs jättebra i Etyek. Vi kombinerar ofta denna vinprovning med stadsrundtur eftersom byn ligger bara en halvtimme från huvudstaden.

etyek-hernyak

 

Pannonhalma

Enligt ett skriftligt dokument från år 1001 så vet man att Benediktinermunkar grundade ett kloster i området vid denna tid. De började konvertera ungrarna till kristendomen, etablerade skolor, skrev de första dokumentet på ungerska språket och odlade vin på Pannonhalmas sluttningar.

Regionen har kalla vintrar och varma somrar med många soltimmar. Jordmånen är så kallad lössjord med höga kvartshalter. Sammantaget ger det komplex och smakrika viner. Vingårdarna odlar mestadels typiska Bordeaux-druvor såsom Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och underbara Pinot Noir. Vita viner görs på Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Riesling och Traminer.

pannonhalma-wineyard

Har du frågor? Vill du boka en utflykt till något av vindistrikten? Klicka HÄR